Shakira gaat Obama adviseren over onderwijs

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er een bekende raadgeefster bij. Hij heeft de Colombiaanse popster Shakira benoemd in een commissie over onderwijs voor Hispanics.
Shakira en Obama bij diens eedaflegging in januari 2009

Het bericht dat Shakira deel gaat uitmaken van een presidentiële commissie verscheen gisteren op de site van het Witte Huis in een mededeling met als titel "President Obama kondigt nieuwe belangrijke posten aan in de administratie".

Dat Obama Shakira engageert, is minder vreemd dan het lijkt. De zangeres staat bekend voor haar engagement in verschillende organisaties die zich bezighouden met beter onderwijs voor kinderen. Zo richtte ze zelf de Barefoot Foundation op, die onder meer scholen bouwt in kansarme buurten in Colombia.

Shakira is daarnaast ook goodwill ambassadrice voor het kinderfonds van de Verenigde Naties. En er is ook nog een andere connectie, in 2008 schaarde Shakira zich mee achter de presidentscampagne van Obama.

De commissie waar de Spaanstalige popster in zal zitten, werd in 1990 opgericht door toenmalig president George Bush sr. en moet advies formuleren rond onderwijs voor Hispanics, de grootste minderheidsgroep in de VS.

Die bevolkingsgroep doet het op dat vlak niet zo goed in de VS. Slechts ongeveer de helft van de scholieren met Spaanstalige achtergrond werkt de middelbare school af zonder een of meerdere jaren te verliezen. Het percentage dat hogere studies aanvangt, ligt ook veel lager dan bij andere bevolkingsgroepen.

De 34-jarige Shakira is al actief in de muziek sinds 1996. In 2001 brak ze wereldwijd door met het nummer "Whenever, wherever". Vorig jaar leverde ze met "Waka, waka (this time for Africa)" het officiële lied van het WK voetbal. De zangeres won ook al verschillende Grammy's.