Y.M. Dangre wint Debuutprijs 2011 met "Vulkaanvrucht"

Y.M. Dangre (23) wint dit jaar met zijn roman "Vulkaanvrucht" de Debuutprijs. Hij krijgt de prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur op 30 oktober tijdens de vooropening van de Boekenbeurs.

Y.M. Dangre is dichter en schrijver. Zijn naam – geen pseudoniem – dook al eerder op in literaire tijdschriften als Het Liegend Konijn, Met Andere Zinnen en Deus Ex Machina. Dangre schreef onder meer pastiches op de Franse symbolisten en een hommage aan Hugo Claus.

Vervolgens dook er een sterk stuk proza op in "Print is dead", een bundel kortverhalen van aanstormend talent. Het was een fragment uit zijn op stapel staande "Vulkaanvrucht", waaraan hij drie jaar in stilte heeft gewerkt en dat uitkwam in 2010.

Het boek is volgens de jury "de combinatie van een turbulente familiesage met een pijnlijke liefdesroman in een kosmopolitische setting" en vertelt het verhaal van een Franse journaliste die na haar huwelijk met haar minnaar en zijn zoon naar Italië verhuist.

Expo over 75 jaar Boekenbeurs geopend

De winnaar van de Debuutprijs is bekendgemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling over 75 jaar Boekenbeurs in het Antwerpse Letterenhuis. De expo die een sfeerbeeld geeft over hoe de Boekenbeurs is en was loopt nog tot 20 november. De Boekenbeurs zelf opent op 31 oktober in Antwerp Expo en loopt tot 11 november.