"Ik ben een zeer voorzichtige bestuurder"

Een achtervolging door politiewagens gebeurt niet altijd met gierende banden. Dat ondervond de politie van Essex, Groot-Brittannië, afgelopen dinsdag, nadat ze een blauwe Ford Fiesta in de verkeerde richting een rotonde had zien oprijden. Bestuurster Caroline Turner trok zich nochtans niets aan van de aanwezige politie, inclusief blauwe zwaailichten. De 76-jarige oma zette zonder verpinken tegen hooguit 30 kilometer per uur haar "vlucht" voort.

Volgens de politie was er geen stoppen aan, en dit gedurende ruim 20 km. Turner, wiens snelheid varieerde van 15 km per uur tot maximaal 30 km per uur, negeerde een uur lang de signalen van de politie om haar wagen langs de kant te zetten. Zelfs toen een van de agenten even naast haar wagen kon lopen en op het raam tikte, was het enige wat ze zei: "Waarom? Wat heb ik gedaan? Er is niets om over te discussiëren. Ik ga naar huis." Op een verharde berm lukte het uiteindelijk toch haar tot stilstand te brengen. Ze werd zonder pardon naar een politiecel gebracht om verdere gevaren voor andere weggebruikers uit te sluiten.

"Het komende jaar neem ik de bus"

Politierechter Barry Wheatcroft was de volgende dag niet mals voor haar: "Het belangrijkste is de veiligheid van de mensen en jouw rijden was achteloos en lag heel dicht bij gevaarlijk gedrag." Ze kreeg een geldboete en een rijverbod van een jaar.

In de Daily Mail verklaarde Turner hetgeen haar overkomen was als volgt: "Ik zoek geen verontschuldigingen. Mijn rijgedrag voldeed ook niet aan wat het moest zijn. Maar er was nauwelijks goede verlichting aanwezig en ik reed in de verkeerde richting. Ik was dan ook verbaasd toen die agent op mijn raam tikte. Eigenlijk ben ik een zeer voorzichtige bestuurder die nooit risico’s neemt."

Deze ervaring houdt haar nochtans niet tegen om zich opnieuw op de weg te begeven. "Ik heb nu al plannen om een nieuwe autorijproef af te leggen. Maar het komende jaar zal ik de bus nemen", besloot ze.

lees ook