"Ronald Janssen is een wolf in schaapsvacht"

In de rechtszaal in Tongeren zijn vanmiddag de psychiaters en psychologen aan het woord gekomen die beschuldigde Ronald Janssen hebben onderzocht. Zij vinden Janssen egocentrisch en narcistisch gestoord en omschrijven hem als "kernpsychopaat". In de voormiddag liet Janssen zich weer opvallen door een eerdere verklaring in te trekken: hij beweert slachtoffer Shana Appeltans niet te hebben aangerand.

Het college aan psychiaters en psychologen begon eerst te vertellen over hoe Janssen zich gedroeg tijdens de testen die werden afgenomen. De beschuldigde werkte mee, maar oppervlakkig, en werd prikkelbaar toen hij de controle uit handen moest geven. Hij probeerde de antwoorden te sturen en te overdrijven.

De psychiaters en psychologen vonden Janssen naar voren komen als egocentrisch en narcistisch gestoord. Hij wordt omschreven als een kernpsychopaat of een wolf in schaapsvacht, waarbij "in de kern veel kenmerken van een psychopaat worden vertoond maar naar de buitenkant enkel goede dingen te zien zijn". Janssen vertoont ook een angststoornis -hij is buitensporig bezorgd- en borderlinesymptomen (denkt erg zwart-wit).

"Verkrachting gezegd om mezelf te redden"

Vandaag woonden nog maar twee ouders van de slachtoffers het proces bij, dat waren de moeder van Shana Appeltans en de vader van Kevin Paulus. De vader van Shana Appeltans woonde net als gisteren de zitting niet bij. Hij is opnieuw beginnen werken en bekijkt het dag per dag. Ook de ouders van Annick Van Uytsel lasten een pauze in. Gisterenmiddag stortte de moeder van Van Uytsel nog in door de hoog oplopende emoties.

In de voormiddag kwamen deskundigen aan het woord om de details toe te lichten over de moorden op Shana Appeltans en Kevin Pauwels. Zij haalden aan dat Shana naakt lag in de uitgebrande auto. De openbare aanklager wilde weten waarom het meisje in het voertuig werd aangetroffen zonder kleren. Janssen bleef herhalen dat ze niet naakt was, terwijl er toch kledingresten van het slachtoffer achterin de koffer werden gevonden.

Janssen weerlegde ook een eerder afgelegde verklaring. "Ik heb haar niet aangerand", zei hij. Voor zijn gewijzigde verklaring haalde hij aan dat hij op het moment zelf iets moest zeggen. "Ik heb dat (van de verkrachting, red.) gezegd om mezelf te straffen."

Tijdens het onderzoek is ook naar boven gekomen dat Shana, die neergeschoten werd, nog kort heeft geleefd maar niet bij bewustzijn was. Ze was wel al overleden toen de auto in brand werd gestoken.