Bij Nieuw-Zeeland dreigt een milieuramp

Aan de noordkust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland is een geladen containerschip vastgelopen op een rif en lek geslagen. Het schip dreigt in tweeën te breken. Als dat gebeurt, loopt 1.700 ton zware, giftige olie in zee.

Er is al een oliespoor van zo'n vijf kilometer en er zijn dode, met olie besmeurde, vogels uit zee gehaald. Andere met olie besmeurde vogels worden opgevangen en verzorgd in twee centra.

De olie wordt bestreden met vliegtuigen en helikopters die oplosmiddelen sproeien (kleine foto), maar toch wordt ook de kust bedreigd. De Australische deelstaat New South Wales stuurt specialisten en een speciaal schip om te helpen de olie op te ruimen. Intussen wordt met man en macht getracht de olie uit het schip te pompen.

Volgens milieu-minister Smith dreigt voor Nieuw-Zeeland de grootste milieuramp in decennia. In de buurt van het schip ligt de "Bay of Plenty",waar walvissen, dolfijnen, zeehonden, pinguïns en andere vogels leven. Dat natuurgebied lokt jaarlijks duizenden bezoekers.

Het schip, de Rena, is een oud containerschip dat geregistreerd is in Liberia.