De Wever niet verrast over vooruitgang

N-VA-voorzitter Bart De Wever toont zich niet verrast over de nieuwe vooruitgang die zijn partij maakt in de peiling van de VRT en De Standaard. De partij haalt met 35 procent 7 procent meer dan in de verkiezingen van vorig jaar.

"Ik denk dat heel veel Vlamingen gestemd hebben voor fundamentele verandering en dat ze dat niet zien in akkoorden die zijn afgesloten", aldus De Wever. "En dan moet de waarheid over die akkoorden, zeker over die financieringswet, nog bovenkomen en dat zal ons zeker nog versterken."

"Als het zo is dat wij stemmen winnen van Vlaams Belang, dan ben ik gelukkig dat deze mensen die ook verandering willen die verandering komen zoeken bij een partij die een realistische kans heeft om dat met een realistisch programma te realiseren", aldus De Wever nog.

Vlaams Belang verliest ruim vier procent. Volgens Filip Dewinter zuigt de N-VA alle aandacht naar zich toe. "We halen iets onder de 9 procent, dat is te laag, wij moeten zorgen dat we boven de 10 procent blijven", zegt Dewinter.

"Maar ik stel vast dat Bart De Wever en zijn N-VA op dit moment de oppositie monopoliseren. Wij krijgen nauwelijks enige aandacht. Alle media-aandacht gaat naar die N-VA en al de rest staat erbij en kijkt ernaar", aldus nog Dewinter.

Vlaams Belang moet zich ook niet laten verleiden om een één-thema-partij te worden, vindt Dewinter. "Het anti-vreemdelingenthema en het anti-islamthema blijven ontzettend belangrijk,  maar wij zijn en blijven de vrijheidsbeweging bij uitstek, de enige partij - meer dan de N-VA - die uiteindelijke die Vlaamse onafhankelijkheid durft bepleiten, want dat doet de N-VA niet", aldus Dewinter.