EU keurt overname Skype door Microsoft goed

De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen de geplande overname van het internetbedrijf Skype door de softwaregroep Microsoft. In juni had de Amerikaanse overheid het licht al op groen gezet.

Begin mei bereikten de eigenaars van Skype en Microsoft een akkoord over een overnameprijs van 8,5 miljard dollar. In juni had de Amerikaanse overheid die overname al goedgekeurd en nu doet de Europese Commissie dus hetzelfde.

Met de overname wil Microsoft sterker worden op de markt van internetcommunicatie en smartphone-technologie. Het heeft daar een achterstand tegenover Android van Google en de iPhone van Apple.

Skype werd in 2003 opgericht door de Zweed Niklas Zennström en de Deen Janus Friis. Het bedrijf laat toe om gratis te bellen via het internet, maar biedt ook betalende diensten aan om tekst, geluid en video uit te wisselen en onlineconferenties te houden. Skype heeft zijn zetel in Luxemburg.

In 2005 werd Skype voor 2,6 miljard dollar overgenomen door de internetveilingsite eBay. Twee jaar geleden verkocht die 70% van Skype voor 2,7 miljard aan de oprichters en enkele investeringsfondsen.