Hevige gevechten in het centrum van Sirte

In Libië hebben de troepen van de Nationale Overgangsraad een groot offensief ingezet tegen Sirte. Dat is de geboortestad van Moe'ammar al-Khaddafi en het belangrijkste bolwerk dat nog in handen is van Khaddafi-getrouwen.

Sinds vanmorgen rukken honderden voertuigen op naar het centrum, waar hevig gevochten wordt rond de universiteit. Volgens ooggetuigen is het de hevigste aanval van de voorbije dagen. De aanvallers vuren mortieren af, er zouden verschillende gebouwen in brand staan.

Gisteravond nog heeft Khaddafi op een Syrische tv-zender in een audioboodschap de Libiërs opgeroepen om "met miljoenen moedig op straat te komen" tegen de overgangsraad. Het is niet duidelijk waar Khaddafi zich bevindt. Volgens een lid van de Overgangsraad houdt hij zich in het zuiden van het land schuil, waar hij beschermd wordt door stamleden. Af en toe zou hij ook de grens oversteken naar Niger.