Moody's geeft ons een negatief vooruitzicht

Het ratingbureau Moody's heeft de vooruitzichten voor ons land bijgesteld naar negatief. Dat is een waarschuwing voor een ratingverlaging. Ook de rating van Britse en Spaanse banken en die van Italië en Spanje zijn verlaagd.

Moody's verlaagt dus de vooruitzichten voor ons land naar de term "negatief". Volgens het kantoor is ons land nu kwetsbaarder voor de crisis door de lage groei en de onzekerheid over de banken en in het bijzonder dan over Dexia.

Het kantoor behoudt onze rating voorlopig nog wel op Aa1 en dat is de op een na beste score. Een negatief vooruitzicht opent evenwel de deur naar een ratingverlaging op termijn. 

Een ratingverlaging betekent vrijwel steeds dat er meer intrest moet worden betaald op obligaties. Indirect zet dat dus ook de begroting verder onder druk.

Een snelle en degelijke oplossing voor de crisis rond Dexia zou dus erg wenselijk zijn om erger te voorkomen.

Dreun voor Britse en Portugese banken

Tegelijk heeft Moody's vandaag de rating van 12 Britse en 9 Portugese banken verlaagd. Moody's denkt dat het "minder waarschijnlijk" is dat de Britse overheid sommige bedrijven zal steunen als die in moeilijkheden zouden komen.

Toch benadrukt de kredietbeoordelaar dat de verlagingen "geen verslechtering van de financiële sterkte van het bankensysteem weergeven". Op de Londense beurs gingen de belangrijkste bankaandelen zo'n 3 procent achteruit.

Over de Portugese banken zegt Moody's dat ze gevaar lopen door het vele risicovolle staatspapier dat ze in portefeuille hebben. Bij de betrokken banken zit ook Caixa Geral de Depositos, de grootste bank van het land en in handen van de staat. Ook de grootste private bank, Banco Comercial Portugues, ziet zijn rating naar beneden bijgesteld.

Fitch verlaagt rating van Italië en Spanje

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van Italië met een stap verlaagd van AA- naar A+. Fitch is verontrust over de hoge schuldenlast en de moeizame manier waarop de overheid in Rome hervormingen probeert door te voeren. Toch vindt Fitch dat het kredietprofiel van Italië al bij al sterk blijft.

Dinsdag had het andere kantoor Moody's de rating van Italië met drie stappen verlaagd van Aa2 naar A2.

Fitch heeft vandaag ook de rating van Spanje met twee stappen verlaagd van AA+ naar AA-. Dat gebeurt wegens de risico's door de lage groei en de hoge schuldenlast van de regionale overheden in Spanje.