NMBS verhoogt tarieven met bijna 3 procent

De NMBS verhoogt vanaf 1 februari haar tarieven met gemiddeld 2,83 procent. Dat heeft de raad van bestuur beslist. Over de besparingsplannen is er nog niets beslist. Eerder hadden de spoorvakbonden en TreinTramBus actiegevoerd tegen de besparingsplannen.

Het gewone biljet, de abonnementen, de Rail Pass van tien ritten, de Campuskaart en het Seniorenbiljet tweede klas worden duurder, de  prijs voor de Go Pass 1, Go Pass 10, de Key Card en het Seniorenbiljet eerste klas blijft ongewijzigd.

Verwacht werd dat de raad van bestuur van de NMBS vandaag ook  zou beslissen over de besparingsplannen bij de spoorwegen maar dat is dus niet gebeurd. In die plannen is sprake van de afschaffing van honderden treinen - de cijfers lopen uiteen van 300 tot 600 - en een dertigtal stopplaatsen.

De vakbonden en de reizigersvereniging TreinTramBus verzetten zich tegen de besparingsplannen en gingen vanmorgen dan ook postvatten aan het hoofdkantoor van de NMBS in Brussel.

Volgens de actievoerders zullen de besparingen de basisdienstverlening in gevaar brengen. "Dit plan staat haaks op de maatschappelijk noodzakelijke versterking van het openbaar vervoer. Van 2005 tot 2010 groeide het aantal reizigers met 19,7 procent, door een drastisch besparingsplan zou die groei abrupt worden stopgezet. Niet minder, maar meer treinen zijn nodig om een antwoord te bieden op het verkeersinfarct", meent TreinTramBus in een persbericht.

De bonden vrezen ook dat er honderden banen zullen sneuvelen. Rond 9 uur hadden de actievoerders een onderhoud met de raad van bestuur.