Nr.6 - "Het vergt moed om je voor de camera uit te kleden"

Hoe doe je jongeren interesse krijgen in politieke onderwerpen? Volgens de Poolse kandidate Katarzyna Lenart is het antwoord simpel: met een vleugje erotiek. Ze maakte daarom een campagnefilmpje waarin ze sensueel uit de kleren gaat. Ook de bh gaat uit, maar wat u dan te zien zou moeten krijgen, is "censored". Mocht u nog meer willen, stem dan op haar partij, de sociaal-democratische partij SLD, want "wij kunnen méér doen". Maar bij de SLD is men “not amused”.

Zondag trekken de Polen naar de stembus en dus bedacht de 23-jarige studente politieke wetenschappen een laatste manier om op te vallen tussen de vele kandidaten. Lenart in Gazeta Wyborcza: "Ik wilde de aandacht trekken met mijn campagne. Mijn andere pogingen bleven veeleer onopgemerkt, jammer genoeg heb ik moeten vaststellen dat jongeren enkel te bereiken zijn met een controversiële aanpak. Ik heb geprobeerd hen op een andere manier te bereiken, hen bijvoorbeeld face tot face te ontmoeten, maar daarmee kon ik blijkbaar hun interesse niet aanwakkeren. Grote reclamepanelen kan ik me niet veroorloven, daarom dus deze keuze."

"Er zijn grenzen"

"Dus ik moest met iets komen dat de nodige sensatie zou opwekken, maar het mocht niet vulgair zijn. Het resultaat is zeker niet obsceen of pornografisch te noemen, want er is eigenlijk niets te zien. En het vergde wel wat moed om me voor de camera uit te kleden. Dat is niet aangenaam. Maar als iemand via deze weg ook mijn verkiezingsprogramma leest, dus wat ik voor de regio rond Lublin wil doen, dan is me dat dit offer waard", aldus de SLD-kandidate.

Toch heeft de woordvoerder van SLD, Thomas Kalita, intussen duidelijk gemaakt dat hij niet echt achter de publicitaire keuze van Lenart staat: "Iedere kandidaat heeft het recht om op zijn of haar manier naar de kiezer te trekken, maar er zijn grenzen. Er is ook geen verplichting om een campagne vooraf te laten beoordelen, maar ik geef toe dat ik hiervan niet hou. Deze campagne zal zeker nog ter sprake komen met de andere leden."

Het is niet de eerste keer dat een Poolse kandidate zich laat opmerken door een opvallende campagne. Eind vorig jaar zorgde Katarzyna Szczolek nog voor de nodige ophef door in bikini op megagrote posters te poseren, om zo een plaats te veroveren in de districtsraad van Warschau.

lees ook