Rookverbod 's nachts veel minder gerespecteerd

In 1 op de 5 cafés wordt 's nachts en in het weekend toch gerookt, ondanks het rookverbod. Dat blijkt uit nieuwe controles van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. De cijfers staan in het Nieuwsblad.

Roken op café is sinds 1 juli verboden. Tot eind augustus gaf Volksgezondheid nog een waarschuwing, maar sinds begin vorige maand worden er boetes gegeven. In september werden 325 zaken gecontroleerd buiten de kantooruren, in 65 cafés werd gerookt of stonden asbakken op de tafels. De overtreders krijgen een boete.

Ook rokende klanten worden beboet. In september gingen 36 rokers op de bon. Ze moeten 150 euro ophoesten.

Het is opvallend dat cafés met een ouder publiek veel vaker de wet overtreden dan jongerencafés, zegt hoofdinspecteur Paul Van den Meerssche van Volksgezondheid. "In jongere cafés wordt de wetgeving beter nageleefd. We zijn naar de start van het academiejaar in Gent geweest, hebben daar de uitgangsbuurt intensief gecontroleerd en nergens hebben we vastgesteld dat er werd gerookt."

Het nieuwe cijfer is opmerkelijk, want bij een controle in juli was maar liefst 97 procent van de zaken rookvrij. In september gingen de inspecteurs vooral 's nachts op controle. "Veel cafés denken dat er dan geen inspecteurs op pad zijn", denkt Van den Meersche de oorzaak van het verschil te kennen.