Schade-eis van Nordin Taouil verworpen

De schade-eis die de Antwerpse imam Nordin Taouil had ingesteld tegen de Staatsveiligheid en de Belgische staat, is door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg afgewezen.

De imam had een schadevergoeding geëist omdat het hoofd van de Staatsveiligheid, Alain Winants, hem in september 2009 in een uitzending van "Terzake" omschreven had als een extremistische moslim van salafistisch-wahabitische strekking, die actief militeerde in salafistische kringen.

Taouil kwam in die periode regelmatig in de media omdat hij een prominente rol speelde in het hoofddoekendebat in het Antwerpse gemeenschapsonderwijs. Het hoofd van de Staatsveiligheid lichtte toe dat Taouil vier jaar eerder geweigerd was als kandidaat voor de Moslimexecutieve, wegens zijn extreme standpunten.

Volgens de imam en zijn advocaat was Winants in de fout gegaan en had Taouil door de uitspraken reputatieschade opgelopen. Bovendien werd zijn echtgenote, die als onthaalmoeder werkte, kort na de uitzending aan de deur gezet door Kind & Gezin.

Taouil had daarom een schadevergoeding geëist, maar die is nu afgewezen.