Selectieprocedure politie harde noot om kraken

Maar 17 procent van de kandidaten bij de politieschool slaagt in de selectieproeven. Dat schrijven de Concentra-kranten. Vooral de persoonlijkheidstest en het selectiegesprek blijken daarbij een harde noot om te kraken.

Jaarlijks schrijven 25.000 kandidaat-agenten zich in voor de selectieprocedure bij de federale politie. De kandidaten moeten vijf proeven afleggen. De medische proef levert daarbij de minste problemen op.

Maar de persoonlijkheidsproef en het selectiegesprek gaan minder vlot. Voor 45 procent van de kandidaten is de persoonlijkheidstest een probleem. 52 procent krijgt dan weer een negatieve beoordeling na het selectiegesprek met de selectiecommissie. In totaal slaagt maar 17 procent van de kandidaten voor de hele selectieprocedure.

De federale politie wil in 2012 2.000 nieuwe mensen aannemen, zowel voor het operationele als voor het administratieve en logistieke kader. Afgelopen maandag zijn 1.000 kandidaat-agenten aan hun opleiding begonnen.