Sporen van bewoning uit ijzertijd ontdekt in Geel

Bij archeologische opgravingen langs de Eikevelden in Sint-Dimpna, een gehucht in Geel, zijn sporen teruggevonden van bewoning uit de ijzertijd. Op dezelfde plaats is ook een vroegmiddeleeuwse site aangetroffen.

De vondsten zijn erg waardevol voor de geschiedenis van het gehucht Sint-Dimpna, zegt archeoloog Dirk Mervis. "De vroegmiddeleeuwse site wijst erop dat we Sint-Dimpna al tussen de 8e en 11e eeuw kunnen situeren, in plaats van de 13e of 14e eeuw zoals in de geschreven bronnen beschreven staat", legt hij uit.

"Vroeger werden ook de plaatsen die hoger in het landschap lagen, uitgekozen om een nederzetting in te planten, hier is er zowel het hoge reliëf als de directe aanwezigheid van water. Daarom werd deze locatie wellicht zowel in de ijzertijd als in de middeleeuwen uitgekozen om huizen te bouwen."

Naar aanleiding van de "Open site dag", kan iedereen morgen tussen 10 en 18 uur een kijkje nemen op de archeologische site in Eikenvelden. Op de locatie komen later de nieuwe voetbalterreinen van SAV Sint-Dimpna.

Meer informatie vindt u hier.