Sterke banengroei in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten zijn in de maand september 103.000 nieuwe banen gecreëerd. De werkloosheidsgraad bleef wel onveranderd op 9,1 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Arbeid.

Het aantal nieuwe banen ligt ruim de helft hoger dan in augustus, toen er 57.000 banen bijkwamen in de Amerikaanse economie. Dat laatste cijfer werd opwaarts bijgesteld. Eerder was er sprake van een nulgroei. De laatste vijf maanden zijn er gemiddeld 72.000 banen per maand bijgekomen.

Het cijfer van september is dan ook een meevaller. Analisten hadden maar met een groei van 60.000 banen gerekend.

De tegenvallende economische cijfers van de voorbije maanden hebben president Barack Obama ertoe aangezet al zijn aandacht op het creëren van nieuwe banen te focusssen. Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen en een slabakkende economie zou Obama zijn herverkiezing kunnen kosten.