Twee verdachten afpersing IKEA opgepakt

In Polen zijn twee mannen gearresteerd in het kader van het onderzoek naar de explosies en bomalarmen, die tussen mei en september plaatsvonden in Europese IKEA-winkels. Dat meldt de commerciële Poolse radiozender RMF.
Foto archief

De twee Polen van 39 jaar werden opgepakt in een bos in de buurt van Tuchola, een klein stadje op 300 kilometer ten noordwesten van Warschau. Een derde man, mogelijk de bommenmaker, zou de voorbije dagen Polen hebben verlaten.

Het trio wordt ervan verdacht aan de basis te liggen van de golf van kleine explosies en bomalarmen die tijdens de zomer verschillende winkels van de Zweedse meubelketen in Duitsland, Frankrijk, Nederland, België en Tsjechië hadden getroffen.

Ze zouden, volgens de radio, zes miljoen euro geëist hebben van de directie van IKEA om een eind te maken aan de reeks terreurdaden. Mogelijk ondernamen ze deze terroristische operatie omdat ze zwaar in de schuld zaten. Een van de gearresteerde mannen was eigenaar van een bouwonderneming die miljoenen dollars verlies heeft gemaakt.