Valt er vandaag een volledig akkoord uit de lucht?

De acht onderhandelende partijen zitten opnieuw rond de tafel om de laatste communautaire thema's te bespreken. De moeilijkste knoop om door te hakken is de eventuele keuze voor samenvallende verkiezingen.
Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux

Na de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde eerder deze week, praten de acht partijen - PS, SP.A, CD&V, CDH, Open VLD, MR, Groen! en Ecolo - en formateur Elio Di Rupo (PS) al enkele dagen over de laatste communautaire loodjes. Het gaat onder meer over de regionalisering van een aantal kleinere bevoegdheden, zoals het verkeersreglement en de brandweer, en enkele ideeën inzake politieke vernieuwing.

Wat dat laatste betreft, zijn er de voorbije dagen al enkele afspraken gemaakt. Zo zouden nieuwe ministers een toelatingsproef moeten afleggen in het parlement, conform de "examens" die Europese commissarissen moeten afleggen in het Europees Parlement. Er komt ook een einde aan de zogeheten schijnkandidaten: een Vlaams parlementslid dat bijvoorbeeld verkozen wordt in de Kamer, moet ook echt naar de Kamer verhuizen.

Ook het samenvallen van de federale en regionale verkiezingen ligt al enkele dagen op tafel, maar daarover is nog geen overeenkomst gevonden. Vooral CD&V is daar niet happig op. De Vlaamse christendemocraten vrezen dat bij samenvallende verkiezingen het federale niveau het regionale te veel zou overschaduwen. Ook bij de PS'er Jean-Claude Marcourt zou die vrees leven.

Naar verluidt liggen er een aantal ideeën op tafel die tot een mogelijk compromis kunnen leiden. Zo zouden bij samenvallende verkiezingen de deelstaten mogelijk de toestemming krijgen om te beslissen of ze op dezelfde dag als het federale niveau verkiezingen willen.

Ook over de overheveling van het verkeersreglement en de brandweer is er overigens nog verdeeldheid. Niet alle Vlaamse partijen zijn een voorstander van regionalisering van deze bevoegdheden.

De partijen hebben gisteren van 10 uur tot kort na middernacht onderhandeld - op een onderbreking na, toen Di Rupo tussentijds verslag ging uitbrengen bij de koning (onderste foto). Sinds 11 uur kijken de acht delegaties elkaar opnieuw in de ogen om de laatste knopen door te hakken.

Wellicht gaan ze vandaag ook door met de tweede lezing van alle communautaire dossiers. Gisteravond hadden ze al een deel van die tweede lezing afgewerkt. Di Rupo plant volgende week maandag een persconferentie, waarop hij de communautaire akkoorden wil voorstellen. Tegen dan zouden de communautaire thema's dus moeten zijn afgewerkt.