Wetsvoorstel voor verbod op begrotingstekort

CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert heeft een wetsvoorstel klaar om een verbod op een begrotingstekort in de grondwet te laten opnemen. Dat schrijft De Standaard. Bogaert hoopt dat ons land op die manier weer tot de sterke Europese landen gaat behoren.

Met zijn voorstel treedt Hendrik Bogaert (foto) in de voetsporen van Duitsland en Frankrijk. Bogaert wil het verbod vanaf 2016 in de grondwet laten opnemen. Vanaf dan zou er minstens een overschot van een half procent moeten zijn, een haalbare kaart vindt hij.

"Het is heel belangrijk en ook mogelijk. We zitten sowieso op het traject om na 2015 een evenwicht te hebben, dus dat pad moet sowieso gevolgd worden", legt hij in "De ochtend" uit. "De vraag is wat er daarna gebeurt. Gaan we dan weer afzakken naar beneden of blijven we met een overschot?"

Volgens Bogaert is een verbod in de grondwet een "belangrijk politiek statement". Het verbod zal ook opgevolgd worden door het Rekenhof. Bogaert wil met zijn voorstel bereiken dat ons land weer bij de sterke Europese landen gaat behoren, zoals Duitsland en Nederland, "en we niet afzakken naar de Zuid-Europese landengroep". "Het is de bedoeling dat we weer opschuiven naar die sterke kern."

Of dat alleen maar kan door een verbod in de grondwet? "Het gezond verstand zegt dat uw uitgaven in balans moeten zijn met uw ontvangsten, maar de feiten zijn anders geweest in België. Enkel onder druk van Europa hebben we dat een beetje kunnen inperken." Bogaert vindt dan ook dat er een Europese norm nodig is om het politiek af te dwingen, "anders is de verleiding te groot om meer uit te geven dan je ontvangt".

Uitzondering in crisistijden

In het wetsvoorstel is wel rekening gehouden met uitzonderingen, zoals bij een economische crisis. Ook in Duitsland is dat gedaan. "Het is gebalanceerd in de twee richtingen: als het slecht gaat met de economie, moet je de begroting even kunnen lossen, als het beter gaat, moet je overschotten gaan boeken."

Het wetsvoorstel geldt overigens voor alle deelstaten in ons land. "We willen dat alle deelentiteiten naar een overschot gaan, zodat duidelijk is dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen." Bogaert heeft zijn voorstel ook voorgelegd aan CD&V-voorzitter Wouter Beke en hem gevraagd het mee te nemen naar de onderhandelingstafel. "Ik hoop dat hij het er doorkrijgt."