4 miljoen euro voor memorabilia revolverheld

Een tweedaagse veiling van meer dan 700 kostuums, scripts, prijzen en andere memorabilia van de Amerikaanse acteur John Wayne in Los Angeles heeft ongeveer 4 miljoen euro opgeleverd. Een deel van de opbrengst gaat naar de kankerstichting die vernoemd is naar de Amerikaanse acteur.

Het topstuk van de veiling was de groene baret die de in 1979 overleden acteur droeg in de film "The green berets" (134.000 euro). 

Ook het laatste rijbewijs van John Wayne, een holster en een riem uit de film "El Dorado" en een ooglap uit de western "True grit" gingen onder de hamer. De cowboyhoed die John Wayne droeg in "Big Jake" en "The cowboys" bracht bijna 90.000 euro op.

De veiling bij Heritage Auctions werd georganiseerd door de familie van John Wayne. De acteur stierf in 1979 op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Hij was een van de meest succesvolle westernacteurs uit het tweede deel van de 20e eeuw. Een deel van de opbrengst van de veiling gaat naar de John Wayne Kankerstichting.