Bitsige straatgevechten in de Libische stad Sirte

In de Libische havenstad Sirte zijn bloedige gevechten aan de gang tussen de troepen van het nieuwe regime en aanhangers van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi. Sirte is een van de laatste bastions van het Khaddafi-regime.

Gisteren zijn de voormalige rebellen Sirte binnengetrokken, maar hun opmars verloopt er erg moeizaam. De troepen van Khaddafi bieden hevig weerstand en onderhandelingen zijn op niets uitgelopen.

De aanhangers van Khaddafi zijn erg vertrouwd met de stad en leggen overal hinderlagen in huizen en in straten. Van op de daken zijn sluipschutters actief. Dat veel burgers in de stad gebleven zijn, maakt de opmars ook niet gemakkelijker.

De humanitaire situatie in de stad is rampzalig. Veel mensen zijn al weggevlucht, maar wie achtergebleven is, zit verstrikt in het vuur tussen de twee kampen en er is gebrek aan voedsel, water en medicijnen.

De overgangsraad van de ex-rebellen hoopt om Sirte zo snel mogelijk in te nemen en de oorlog te beëindigen. Het is niet duidelijk of Khaddafi zelf in Sirte is. Ook in Bani Walid, ten zuiden van Tripoli, zijn nog aanhangers van Khaddafi, maar die stad is minder belangrijk.