Het eindspel over Dexia bank is ingezet

Het is het weekend van de waarheid voor Dexia. De verschillende regeringen zitten samen om een eensgezind standpunt over de toekomst van de groep te formuleren. Daarna moet ontslagnemend premier Leterme nog gaan onderhandelen met zijn Franse collega's. Ondertussen dreigt Moody's de kredietwaardigheid van ons land te verlagen.

Voor het openen van de beurzen maandag moet er een oplossing voor Dexia op tafel liggen. Dat betekent een weekend vol overleg en besprekingen voor de politici. Het Vlaamse kernkabinet is vanochtend samengekomen, er is overleg tussen de federale overheid en de regionale regeringen, en ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) zal ook met zijn Franse collega's onderhandelen over de toekomst van Dexia. Het hoofddoel van Leterme is het voortbestaan van de bank te verzekeren.

"Bijzonder veel mensen zijn klant van de bank, de bank speelt dan ook een belangrijke rol in de economie en gelet op het systematische karakter van Dexia, is het een deel van onze verantwoordelijkheid als federale overheid om ervoor te zorgen dat die bank verder functioneert", zegt Leterme. "Natuurlijk moet dit gebeuren aan voorwaarden die ook voor de belastingbetaler verantwoordbaar zijn."

"De ambitie is in elk geval om voor maandagmorgen een geloofwaardige oplossing te hebben. Ik denk dat dit nog altijd haalbaar is."

Gisteren zijn experts van de federale regering naar Parijs getrokken om het dossier te bespreken. Na de middag keren ze terug naar Brussel om verslag uit te brengen bij de federale regering. Daarna is er een technische vergadering tussen Leterme en zijn Franse collega Fillon over Dexia. Als de Fransen instappen in het scenario van de splitsing, is een van de belangrijkste vragen hoe hoog de prijs van Dexia België zal zijn. Daarnaast moet er ook overeenstemming komen over de staatswaarborgen en de inhoud van de "bad bank". De onderhandelingen gaan over tientallen miljarden euro.

Belgen op 1 lijn?

De vraag is of Leterme met een eensgezind Belgisch standpunt naar de onderhandelingen met de Fransen zal kunnen gaan. De federale regering wil Dexia Bank België nationaliseren. De gewesten, gemeenten en provincies willen daarentegen Dexia België afsplitsen van de groep, maar behouden als zelfstandige bank.

Zij vrezen dat bij een zuivere nationalisering van Dexia ze als aandeelhouder veel geld gaan verliezen. Daarom riep vanmorgen minister-president Kris Peeters (CD&V) een extra kernkabinet bijeen over Dexia.

Er zou nu een soort tussenoplossing op tafel liggen waarbij de regering Dexia België zou overkopen waarna de gewesten, gemeenten en provincies daarna in het kapitaal zouden kunnen stappen. De overheden zouden dan wel jaren in het kapitaal van de bank blijven.

Krijgt de splitsing al vorm?

Volgens de Franse beurskrant Les Echos begint de boedelscheiding van Dexia vorm te krijgen. Onze regering zou Dexia België kopen van de groep Dexia en de krant citeert een prijs van 3,5 tot 4 miljard euro. In die tak zitten naast de bank en verzekeringen ook Dexia Lease en een belang van 50% in de vermogensbeheerder Dexia AM.

De Franse overheid zou het eigen fiilaal ook kopen en die dan omvormen tot een nieuwe bank met een grote participatie van de Banque Postal en het staatsfonds CDC.

Wat overblijft zou dan de "restbank" worden met staatswaarborgen van beide regering. Over de verdeling daarvan is er nog niets beslist. Voor het Luxemburgse filiaal Dexia BIL en de Turkse Denizbank zouden ernstige kandidaat-kopers zijn.

Moody's wil kredietwaardigheid van België verlagen

Kredietbeoordelaar Moody's dreigt ermee om de kredietscore van ons land te verlagen. Eén van de redenen is de mogelijke steun van de Belgische staat aan Dexia. Ontslagnemend premier Leterme is niet verrast door het dreigement. "Ik denk dat het normaal is dat Moody's kijkt naar een redding van banken, het verstrekken van kapitaal vanuit de overheid aan die banken want dat betekent dat de staatsschuld blijft groeien, " zegt Leterme.

"Ik zou wel vragen dat men wacht op het eindresultaat van de onderhandelingen die we voeren om daar een oordeel over te vellen, maar dat is ook wat Moody's zegt." Leterme zegt dat we nu 2 tot 3 maanden de tijd hebben om de kredietbeoordelaars ervan te overtuigen dat een verlaging van de Belgische score niet hoeft.