Milieuramp voor kust Nieuw-Zeeland lijkt afgewend

In Nieuw-Zeeland lijkt het olielek voor de kust te zijn gedicht. Een containerschip met 1.700 ton zware, giftige olie aan boord, was lekgeslagen nadat het tegen een rif was gevaren. Het schip had een oliespoor van zo'n 5 kilometer getrokken. De olie zette koers naar de kusten van Nieuw-Zeeland, maar dat gevaar lijkt nu afgewend.

Het vrachtschip MV Rena, dat vaart onder de Liberiaanse vlag, was woensdag tegen de Astrolabe-rif gevaren, op zo'n 22 kilometer van de kust van Tauranga op het noordelijk eiland van Nieuw-Zeeland. Het schip liet toen een dun oliespoor na op het zeewater. Ondanks het dunne spoor werden toch verschillende dode, met olie besmeurde, vogels uit de zee gehaald. De milieuorganisaties aan de kust hebben een veelvoud aan vogels en ook enkele pinguins moeten schoonmaken en verzorgen.

De olie werd bestreden met vliegtuigen en helikopters die oplosmiddelen sproeiden. Buurland Australië stuurde specialisten en een speciaal schip om te helpen de olie op te ruimen. Ondanks de snelle actie werd de kust toch bedreigd door de giftige olie. In de buurt van het schip ligt de "Bay of Plenty",waar walvissen, dolfijnen, zeehonden, pinguïns en andere vogels leven. Dat natuurgebied lokt jaarlijks duizenden bezoekers.

De milieuramp lijkt nu afgewend. Het olielek zou zijn gedicht en alle gelekte olie drijft weg van de kustlijnen. Toch blijven zo'n 500 soldaten paraat om de kust op te ruimen, mocht de olie toch nog aan land komen. De bijna 1.700 ton olie zou grotendeels nog in het schip zitten. Bergingsschepen en olietankers zullen de olie overpompen. De kustwacht gaat voort met het opruimen van de olie en waakt er ook over dat de olie niet gaat samentroepen.