Ons land wil Dexia Bank België kopen

Het kernkabinet heeft beslist dat het het Belgische filiaal van Dexia wil kopen van de groep. Een duidelijke overeenkomst met de gewesten over de voorwaarden en modaliteiten is er nog niet. Toch zal Leterme zondag in Brussel al onderhandelen met de Franse regering.

De hele dag door is er druk overleg geweest tussen de federale overheid, de gewesten en de grote aandeelhouders van Dexia. Na afloop van het kernkabinet vanavond is gebleken dat er nog geen overeenstemming is met de gewesten, maar dat de regering niet bij de pakken blijft zitten.

De regering zou Dexia Bank België (DBB) kopen. Morgen zullen premier Yves Leterme (CD&V) en minister van Financiën Didier Reynders (MR) daarover in Brussel onderhandelen met hun Franse tegenhangers François Fillon en François Baroin.

Twee belangrijke zaken staan daarbij voorop: de prijs die België en Frankrijk moeten betalen om hun respectievelijke filialen van de groep Dexia te kopen en de verdeling van de staatswaarborgen voor wat overblijft van Dexia, de "bad bank" of de restbank.

Over die prijs en de waarborgen zal er morgen wellicht hard onderhandeld worden, want wie te veel toegeeft, riskeert een ratingverlaging door kredietbeoordelaars. Frankrijk is erg ongerust dat het de gunstige AAA-rating zou verliezen.

Als er een akkoord bereikt wordt, zal de raad van bestuur van de groep Dexia morgenavond daarover stemmen. Dan kan de opsplitsing van de groep een feit worden. Dat moet voor maandagochtend gebeuren, want dan openen de aandelenbeurzen en de banken. Er wordt gevreesd voor een crash van het aandeel, maar vooral voor klanten die hun geld zouden weghalen bij de bank.

Contouren van een splitsing

Volgens de Franse beurskrant Les Echos zou de boedelscheiding van Dexia al vorm krijgen. Onze regering zou Dexia Bank België kopen van de groep en de krant citeert een prijs van 3,5 tot 4 miljard euro. In die tak zitten naast de bank en de verzekeringen ook Dexia Lease en een belang van 50% in de vermogensbeheerder Dexia AM. Dat zijn aantrekkelijke onderdelen van de groep.

De Franse overheid zou het eigen filiaal omvormen tot een nieuwe bank voor de financiering van de lokale besturen van onze zuiderburen. Daarbij zou de Banque Postal een meerderheidsbelang nemen en zou ook het staatsfonds CDC, nu al de grootste aandeelhouder van Dexia, betrokken worden.

Wat overblijft, zou dan de "restbank" worden met voor meer dan 90 miljard kredieten, waaronder staatsobligaties van onder meer Griekenland en Italië. België en Frankrijk zouden dan staatswaarborgen geven aan de restbank. Voor het Luxemburgse filiaal Dexia BIL en de Turkse Denizbank zouden er ernstige kandidaat-overnemers zijn.

Rol voor de gewesten?

Eerder op de dag hadden de drie gewesten vijf voorwaarden gesteld aan de federale overheid. Welke die zijn, is niet meegedeeld. Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn samen voor 5,7% aandeelhouder van Dexia en vrezen om een groot deel van hun geld te verliezen.

Bovendien hebben de gewesten ook de voogdij over de gemeenten en provincies die via de Gemeentelijke Holding 14,1% bezitten van Dexia. Een aantal van die gemeenten zouden in de problemen kunnen komen, temeer omdat de Gemeentelijke Holding zelf ook in een woelig vaarwater terecht is gekomen.

Tenslotte is de overheid ook beducht voor de kredietverlening aan de lokale besturen, een rol die vooral Dexia tot nu toe op zich nam. Het zou dan ook de bedoeling zijn dat de overheid minstens enkele jaren eigenaar van Dexia Bank België blijft. De drie gewesten zouden overigens opnieuw in het kapitaal van Dexia komen en mogelijk ook de gemeenten.