Paul Vermeulen wint Cultuurprijs Architectuur

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft aan de vooravond van de 5e Dag van de Architectuur de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uitgereikt aan architect Paul Vermeulen. Vermeulen is niet alleen actief als architect, hij publiceert ook kritieken in vakbladen en in de publiekspers.

"Paul Vermeulen is al bijna drie decennia een praktiserende architect die schrijft en een criticus die bouwt. Hij neemt hiermee een unieke positie in, zelfs in Europa. Hij vertrekt vanuit een sterk persoonlijk engagement", motiveert de jury.

Omdat het architectuurdebat in Vlaanderen dringend nood heeft aan bevlogen en deskundige kritiek, wil de jury van de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur de stille authentieke stem van Paul Vermeulen een breder forum geven en anderen aanmoedigen om zijn voorbeeld te volgen.

Paul Vermeulen (°1962) studeerde in 1985 af als ingenieur-architect aan de K.U.Leuven. Sinds 1986 publiceert hij over architectuur. In 1989 richtte hij samen met Henk De Smet De Smet Vermeulen Architecten op. Samen ontwierpen en bouwden ze onder meer het Pradopark in Kortrijk en de kantoren van de Vlaamse Milieumaatschappij in Aalst.

Minister Joke Schauvliege reikte de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur vanavond uit in het Vlaams Architectuurinstituut in deSingel in Antwerpen. "Deze winnaar gaat doordacht en sensitief met zijn werk om en stelt tot mijn groot genoegen duurzaamheid centraal", aldus Schauvliege. De prijs is goed voor 12.500 euro en een beeldje van Johan Tahon.

De Dag van de Architectuur vindt morgen voor de vijfde keer plaats. Meer dan 75 gebouwen in Vlaanderen zijn uitzonderlijk open en er worden tal van rondleidingen, lezingen, debatten en  tentoonstellingen georganiseerd in heel Vlaanderen. De drie grote thema's van de Dag van de Architectuur zijn: duurzaamheid, participatie en groepswoningbouw.

Cultuurprijzen "nieuwe stijl"

Vanaf het seizoen 2010-2011 worden de Vlaamse Cultuurprijzen volgens een nieuwe formule uitgereikt. De vernieuwing kwam er na een evaluatie i.s.m. de sector. Een jury van deskundigen uit een sector lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen.

De laureaat van de Cultuurprijs wordt gevierd op een evenement van de sector. Zowel de sector als de winnaar krijgen zo meer aandacht en waardering. Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt ook een bronzen beeldje van kunstenaar Johan Tahon.