President van Jemen belooft om op te stappen

In Jemen heeft president Ali Abdullah Saleh beloofd om binnen enkele dagen op te stappen. Het is echter niet de eerste keer dat hij dat doet.

In een tv-toespraak zei Saleh dat hij zich niet vastklampt aan de macht en dat er voldoende bekwame mensen in het land zijn om president te worden. Hij zei ook dat hij "over enkele dagen" zal opstappen, maar noemde geen datum.

Het is niet de eerste keer dat Saleh belooft om op te stappen, maar in de praktijk gaat het vaak de andere kant op. De voorbije weken is het geweld in Jemen opnieuw toegenomen, vooral sinds de president eind september is teruggekeerd nadat hij hersteld was van zijn verwondingen bij een eerdere aanslag.

Donderdag heeft een van de leidsters van het volksprotest, Tawakkul Karman, samen met twee vrouwen uit Liberia de Nobelprijs voor de Vrede gekregen. Dat wordt mede beschouwd als een forse internationale steun voor het protest in Jemen.

Saleh is al sinds 1978 aan de macht in Noord-Jemen. Sinds de hereniging met Zuid-Jemen was hij president van het eengemaakte land dat hij met harde hand bestuurt. Begin dit jaar brak het volksprotest dan uit, maar tot nu toe heeft Saleh altijd de touwtjes in handen gehouden.