Twee doden bij massabetoging in Syrië

In Syrië zijn zeker twee doden gevallen toen de veiligheidsdiensten het vuur openden op een rouwende menigte. Tienduizenden mensen waren bijeengekomen voor de begrafenis van de Koerdische politicus Mechaal Tamo.

Tamo is gisteren door onbekenden vermoord. De Europese Unie heeft die moord al scherp veroordeeld. Volgens vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de Europese Unie Catherine Ashton maakt de moord deel uit van de brutale repressie door het regime tegen de beweging voor democratie.

De uitvaartplechtigheid is uitgedraaid op een betoging van 50.000 mensen. Volgens militanten zouden veiligheidstroepen het vuur hebben geopend op de manifestanten. Daarbij zijn er zeker twee doden gevallen. De betogers eisen de val van de regering van president Bashar Al Assad.

De Koerdische leider Tamo was onlangs pas vrijgelaten na 3 jaar gevangenschap. Hij weigerde in te gaan op een voorstel voor onderhandelingen vanwege de overheid.