VB: "Samenvallende verkiezingen is ondemocratisch"

Vlaams Belang is niet tevreden met het bereikte communautaire akkoord. Voorzitter Bruno Valkeniers noemt samenvallende verkiezingen ondemocratisch. "Na het akkoord over Brussel-Halle-Vilvoorde, de financieringswet en de bevoegdheids- overdrachten gaan de Vlamingen ook hier plat op hun buik."

"We moeten nu rekening houden met samenvallende verkiezingen. De democratie hindert duidelijk de onderhandelende partijen, dus wordt het maar afgeschaft. We gaan nu verkiezingen samenvoegen terwijl ze totaal verschillend zijn. Dit is teruggaan in de tijd, teruggaan naar het vroegere België."

Dat Vlaanderen zelf nog kan bepalen om de verkiezingen iets vroeger of iets later te houden dan de federale en Europese verkiezingen, stemt Valkeniers ook niet gelukkig. "Dat is belachelijk en onzin. Dat is hetzelfde als ze laten samenvallen. De democratie wordt zo afgeschaft."

Over de herverdeling van het verkeersbeleid tussen de federatie en de gewesten, zegt Valkeniers dat het "borrelnootjes" zijn, "het zijn maar delen van het verkeersreglement die geregionaliseerd worden omdat dat zogezegd niet kan in België, maar dat is onzin. In Nederland, Frankrijk en Duitsland is er een ander verkeersreglement dus ik zie niet in waarom het niet volledig kan worden geregionaliseerd."

Valkeniers stoort zich ook aan de houding van de onderhandelende partijen. "Er wordt een hoera-sfeer gecreëerd over de grootste staatshervorming ooit, terwijl dit rampzalig is."