VS laat Cubaanse spion René González vrij

Een van de vijf Cubaanse spionnen die sinds 1998 in de Amerikaanse gevangenis zit, is vrijgelaten. Het gaat om de 55-jarige René González. Hij mag de laatste drie jaar van zijn 15 jaar celstraf in vrijheid doorbrengen in de VS. Hij staat wel onder speciaal toezicht.

González vluchtte in de jaren 90 met een vliegtuig naar de Verenigde Staten waar hij in Florida vertoefde in kringen van Cubaanse ballingen en anti-Castro-bewegingen. Nadien bleek dat hij daar inlichtingen verzamelde over op handen zijnde terreuraanslagen tegen Cuba.

González werd met 4 anderen gearresteerd en werd veroordeeld in Miami waar zo'n 700.000 Cubanen wonen die zijn gevlucht voor Castro's regime. De Cubaanse Vijf gaven de spionage toe, maar benadrukten dat ze enkel informatie verzamelden over paramilitaire anti-Castro-bewegingen, en niet over de VS.

Bij de vrijlating van González in Florida was geen pers toegelaten. Zijn moeder vernam de vrijlating via de telefoon. "Ik dacht dat hij vanuit de gevangenis belde, maar nee, hij was vrij", vertelt een dolgelukkige moeder.

De spionage ligt nog altijd heel gevoelig in zowel de VS als in Cuba, en de gevangenschap van de Cubaanse Vijf is al jaren een van de belangrijkste hinderpalen voor een politieke normalisering tussen de VS en Cuba.