"Elk niveau heeft recht verkiezingen uit te schrijven"

De N-VA blijft zich kanten tegen het samenvallen van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Fractievoorzitter Jan Jambon reageerde in het Eén-programma "De zevende dag" scherp op het akkoord van de federale onderhandelaars.

"Geen enkele federale staat in de wereld laat verkiezingen van die niveaus samenvallen. De consequentie van een federatie maakt dat je elk niveau het recht geeft om eigen verkiezingen uit te schrijven", legde Jambon uit.

Hij kreeg in "De zevende dag" de steun van Gerolf Annemans, fractieleider van Vlaams Belang. "Samenvallende verkiezingen is de klok terugdraaien. De verkiezingen zijn uit elkaar gehaald, omdat Vlaanderen en België twee verschillende niveaus zijn. Nu heeft de kiezer het de traditionele partijen moeilijk gemaakt en nu schaffen ze die verkiezingen af", reageerde Annemans.

Eerder noemde zijn partijgenoot Bruno Valkeniers het akkoord ook al "ondemocratisch".