Bestuur van Dexia geeft om 9 uur uitleg

De raad van bestuur van de bankgroep Dexia heeft tot 2 uur vannacht vergaderd over een reddingsplan van de Belgische, Franse en Luxemburgse regeringen. Om 9 uur wordt er op een persconferentie meer uitleg gegeven.

De vergadering in de Dexia Tower in Brussel was cruciaal, want de toekomst van de groep stond op het spel. Het heeft dan ook tot 2 uur vannacht geduurd vooraleer de raad van bestuur een beslissing genomen heeft.

Op tafel lagen de akkoorden die eerder op de dag zijn gesloten tussen premier Yves Leterme en zijn Franse collega François Fillon. Ook minister van Financiën Didier Reynders en zijn Franse tegenhanger François Baroin en Luc Frieden uit Luxemburg zaten aan tafel.

Wat daar instaat, is niet bekendgemaakt, maar premier Leterme bleek achteraf verheugd te zijn. Dat wijst er op dat ons land het Belgische filiaal van Dexia zou kopen en dat er ook overeenstemming bereikt is over de verdeling van de staatswaarborgen die Brussel, Parijs en Luxemburg moeten geven aan de "restbank" of wat er overblijft van Dexia na de ontmanteling. Die waarborgen moeten niet echt betaald worden tenzij de groep Dexia in gebreke blijft, maar toch kunnen ze wegen op de rating van Frankrijk en België.

60% waarborgen en 4 miljard koopprijs?

Intussen zouden de eerste gegevens uitgelekt zijn over de deal die eerder op de dag was bereikt tussen België, Frankrijk en Luxemburg. Volgens The Wall Street Journal zou ons land 4 miljard euro betalen voor Dexia Bank België. Dat is aan de lage kant.

Het Belgische filiaal bestaat uit de bank en de verzekeringen met een uitgebreid kantorennet, Dexia Lease en een belang van 50% in de vermogensbeheerder Dexia AM. Dat zijn winstgevende en interessante onderdelen.

Anderzijds zou de Belgische overheid dan 60% van de staatswaarborgen voor de "restbank" van Dexia op zich nemen. Dat is evenveel als drie jaar geleden bij de vorige crisis. Vooral Frankrijk was beducht voor te veel waarborgen omdat Parijs vreesde om zijn gunstige AAA-kredietrating te verliezen.

Federale regering hakt knopen door

Als de raad van bestuur het plan goedgekeurd heeft, zal de regering de Federale Investerings- en Participatiemaatschappij (FIPM) de opdracht geven om Dexia Bank België te kopen.

Daarmee is het nog niet gedaan, want tegelijk begint dan overleg met de gewestregeringen en met de grote aandeelhouders van Dexia, zoals de Gemeentelijke Holding en Arco, de financiële poot van het ACW. Die zijn niet erg tevreden met de manier waarop de federale regering het dossier heeft aangepakt en voelen zich buitenspel gezet. 

Anders dan bij Fortis Bank drie jaar geleden, zou de regering Dexia België wel minstens enkele jaren in bezit willen houden. Er zou wel een rol worden weggelegd voor de gewesten, de gemeenten en Arco.

Dat de zaak zo snel gaat, is ook geen toeval. Volgens minister Reynders wordt er al weken druk overleg gepleegd met de Franse regering over Dexia.