Dexia of 15 jaar "aventure franco-belge"

De bank- en verzekeringsgroep Dexia ontstond in 1996 uit de fusie tussen het Gemeentekrediet van België en Crédit Local de France. Onder de koepel Dexia wilden die uitgroeien tot een grote speler inzake krediet aan lokale besturen.

Met de opheffing van de Dexia Groep is de cirkel rond en wordt Dexia België opnieuw een overheidsinstelling, net zoals de voorganger van het Gemeentekrediet. Die instelling werd in 1860 opgericht door de Belgische gemeenten en provincies om kapitaal voor hun financiering bijeen te krijgen.

Begin de jaren 90 kreeg het Gemeentekrediet ook een belang in de Luxemburgse Banque Internationale du Luxembourg (BIL), meteen het begin van de internationale expansie.

In 1996 werd een grote stap vooruit gezet toen het Gemeentekrediet fuseerde met de Franse tegenhanger Crédit Local de France tot Dexia. Beiden waren gespecialiseerd in krediet aan lokale besturen. Het was toen een van de eerste grensoverschrijdende fusies in de financiële sector sinds de invoering van de Europese eenheidsmarkt en Dexia ging naar de beurzen van Brussel en Parijs.

Als snel groeide Dexia verder met belangen in Italië (Crediop), Spanje (Sabadell) en Duitsland (DKB). In 2001 fuseerde Dexia met Artesia Banking Corporation, de financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging ACW. Daardoor kreeg Dexia ook de bank Bacob en de verzekeraar DVV in portefeuille.

Op het nippertje gered

Intussen had Dexia ook al het Amerikaanse FSA overgenomen. Toen de woningmarkt in de VS in 2007 onderuit ging, zat dat filiaal opgescheept met erg veel rommelkredieten gebaseerd op hypotheken in de VS.

In het spoor van Lehman Brothers en Fortis kwam ook Dexia in september 2008 in nauwe schoentjes. De beurskoers zakte van 20 euro in 2006 tot enkele euro's.

De Belgische, Franse en Luxemburgse overheden stapten voor 6,4 miljard euro in het kapitaal. Een deel daarvan werd ook geleverd door Vlaanderen, Wallonië en Brussel.  Tevens gaven de drie landen Dexia ook voor 150 miljard euro overheidswaarborgen.

Dat bleek voorlopig voldoende, want Dexia kon zich herstellen. De groep moest in ruil voor de staatssteun afslanken van de Europese Unie. Enkele filialen, waaronder FSA, werden verkocht en dat bracht opnieuw geld in kas. Een van de vier grote banken in België leek gered.

Een crisis te veel

De schuldencrisis in Griekenland en andere landen van de eurzone bracht Dexia in 2011 opnieuw in de problemen. Zo zat de bank met 3,4 miljard euro aan Griekse staatsbons opgescheept en in totaal aan 20 miljard troebel schuldpapier.

Tegelijk had Dexia een financieringsprobleem. Waar de groep in België een ruim kantorennet had om spaargelden op te halen, was dat niet zo in Frankrijk en daardoor was de bank -veel meer dan andere- afhankeiljk van kredieten van andere instellingen. In het huidige wantrouwen was net dat erg moeilijk.

De beurskoers zakte opnieuw en toen kredietbeoordelaar Moody's being oktober dreigde met een ratingverlaging voor Dexia, kwam de financiering in het gedrang. Het aandeel crashte tot 0,85 euro en de drie regeringen moesten opnieuw ingrijpen. Dit keer bleef enkel de ontmanteling van Dexia als optie over. Dexia Bank België is nu wel kleiner, is terug een overheidsbedrijf, maar opnieuw volledig Belgisch.

Jos De Greef