Hasseltse burgemeester Hilde Claes biedt excuses aan

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (SP.A) heeft in een persmededeling toegegeven dat een aantal wantoestanden binnen de Hasseltse politie niet hard genoeg is aangepakt. "Mocht ik in een aantal zaken tot op heden niet voldoende geanticipeerd hebben, dan bied ik mijn excuses aan", luidt het.

Donderdag bracht het Canvas-programma "Panorama" een reportage over de graaipolitiek binnen het Hasseltse korps. Vier (ex)-werknemers van de politiezone spraken van pesterijen, onrechtmatig verkregen vergoedingen en favoritisme.

Burgemeester Claes benadrukte later in de uitzending van "Reyers laat" dat ze net alles had gedaan om de wantoestanden aan te pakken en de klokkenluiders bij te staan. "We hebben die klachten heel serieus genomen en we hebben maatregelen genomen om het te laten onderzoeken", zei Claes in het programma.

Vandaag geeft ze met de mededeling toe dat ze wellicht ook zelf fouten maakte. Claes herhaalt dat ze de uitzending van "Panorama" nog niet had bekeken toen ze commentaar gaf in "Reyers laat". "Dat was niet verstandig van mij", stelt ze. Claes wil nu dat "deze complexe zaak tot op het bot wordt uitgespit" en zegt dat de "boodschap aangekomen is".

Tien nieuwe bijkomende maatregelen

De Raad van State, de Arbeidsrechtbank, de Correctionele Rechtbank en Comité P moeten volgens Claes nu allemaal hun werk doen. Tijdens een vergadering met het schepencollege en het politiecollege van de zone Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek zijn al tien maatregelen voorgesteld. Zo wordt er gesproken van het inschakelen van de Anticorruptiecel en het installeren van een onafhankelijk meldpunt. De burgemeester heeft de vier klokkenluiders ook uitgenodigd voor een privé-gesprek om te zoeken naar oplossingen.

Claes gaat ook in op de kritiek die het stadsbestuur van Hasselt door de zaak treft. In dat bestuur zijn alle partijen vertegenwoordigd, behalve Vlaams Belang. "Vroeger is er geopteerd dat een afspiegelingscollege de aangewezen manier was om de stad te besturen. Maar vandaag leven wij in andere tijden, en in andere omstandigheden. Volgens mij heeft daarom het afspiegelingscollege zijn tijd gehad."