Liberalen winnen verkiezingen in Polen

In Polen heeft het liberale Burgerforum van premier Donald Tusk de verkiezingen voor een nieuw parlement gewonnen. De conservatieve oppositieleider Jaroslaw Kaczynski heeft zijn nederlaag toegegeven.

De strijd in Polen gaat de laatste jaren altijd tussen de regerende liberale partij Platforma Obywatelska (Burgerplatform) van premier Donald Tusk en de partij Recht en Rechtvaardigheid, Prawo i Sprawiedliwość van oppositieleider Jarosław Kaczyński.

Volgens voorlopige cijfers zou het Burgerforum van premier Donald Tusk 39% van de stemmen halen. Dat is 9% meer dan  de conservatieven. De conservatieve oppositieleider Jaroslaw Kaczynski heeft zijn nederlaag al toegegeven. 

De liberalen van Tusk zouden samen met de Boerenpartij ook een meerderheid in het parlement behouden. Samen kunnen zij dus nog eens vier jaar regeren.

Tusk kon profiteren van de goede economische ontwikkelingen in Polen dat de crisis vrij goed doorstaan heeft. Polen is op dit ogenblik voorzitter van de Europese Unie en Tusk heeft een erg pro-Europees profiel.  Het is overigens de eerste keer sinds de invoering van de democratie 20 jaar geleden dat een regeringspartij beloond wordt door de kiezers.