Onderzoek bij 360.000 kinderen in Fukushima

In de Japanse prefectuur Fukushima is vandaag een grootschalig medisch onderzoek gestart bij 360.000 kinderen om na te gaan of ze problemen hebben met de schildklier. De kinderen zullen de rest van hun leven op regelmatige basis onderzocht worden.

In maart dit jaar werd het gebied getroffen door een aardbeving en tsunami. Door het natuurgeweld waren er grote problemen bij de kerncentrale van Fukushima. Enkele generatoren waren uitgevallen en er waren veel problemen om de generatoren terug op te starten. Er vond ook een kernsmelting plaats. Bij de verschillende incidenten is radioactieve straling vrijgekomen in de lucht, het grondwater en de aarde.

Veel ouders zijn vragende partij voor het medisch onderzoek omdat inwoners van naburige gebieden last kregen van de schildklier. Uit andere studies, die niet officieel zijn, bleek dat 10 van de 130 onderzochte kinderen last hebben van verschillende problemen met de schildklier. De dokters kunnen wel nog niet zeggen of er een verband is tussen de kernramp en de gezondheidsproblemen.