Sarkozy en Merkel eens over herkapitalisatie banken

De Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben op een minitop in Berlijn afgesproken om de wankele Europese banken beter te ondersteunen. Merkel had van de week gepleit voor extra kapitaal voor de banksector. Wat er precies in het akkoord staat, is geheim maar de politieke leiders beloven een plan voor het einde van de maand.

Merkel wil doen wat nodig is om de Europese banken overeind te houden. Tijdens een persconferentie na de bijeenkomst kondigde ze aan dat zij en Sarkozy voor het eind van deze maand met een reddingsplan komen. Dat plan kan dan begin november besproken worden op een top van de G20 in Cannes. Sarkozy voegde eraan toe dat daar ook een nieuwe visie voor Europa zal gepresenteerd worden.

Donderdag benadrukte de Europese Centrale Bank de noodzaak van herkapitalisatie om de val van banken te voorkomen. Bij een herkapitalisatie worden banken gedwongen om financiering van buitenaf aan te nemen en vast te houden. Hiermee creëren banken buffers om verliezen door risicovolle leningen beter op te vangen.

Sarkozy en Merkel waren het eerder niet eens over de manier waarop de herkapitalisatie plaats zou vinden. Sarkozy vindt dat Franse banken gesteund moeten worden met geld uit het Europese noodfonds, terwijl Merkel wil dat elk land zijn eigen banken redt en het noodfonds het laatste redmiddel is.

Beide politieke leiders zijn het nu eens geworden. Sarkozy benadrukte nog dat Parijs en Berlijn een "grote verantwoordelijkheid" hebben in het oplossen van de schuldencrisis in de eurozone.