Tientallen "Indignados" opgepakt in Koekelberg

In de Brusselse gemeente Koekelberg zijn rond middernacht enkele tientallen zogenoemde "Indignados" of verontwaardigden opgepakt door de politie. De politie zou daarbij soms hardhandig hebben opgetreden.

De burgemeester van Koekelberg had hen verboden te overnachten in het Elisabethpark bij de Basiliek. De meesten hebben de nacht doorgebracht in universiteitslokalen in de buurt. Een harde kern die niet wilde vertrekken, is opgepakt. Volgens de manifestanten heeft de politie daarbij geweld gebruikt.

"Ik vrees dat een paar meisjes geslagen zijn door de politie", zegt Damien, een van de Indignados. "Ik was er niet meer maar ik heb gehoord dat er toch geweld is gebruikt." Volgens zijn informatie zijn in totaal 48 mensen opgepakt.

De activisten komen uit verschillende landen. De grootste groep is te voet uit Spanje, waar de beweging is ontstaan, naar Brussel gekomen. Wekenlang hebben misnoegde Spaanse burgers pleinen in het hele land bezet om te betogen voor een andere wereldeconomie.

Ze zijn naar Brussel gekomen om hun zaak te bepleiten bij de Europese instellingen en ze zijn van plan om de hele week volksvergaderingen en manifestaties te houden in Brussel.