Grote opkomst voor presidentsverkiezingen Liberia

In Liberia zijn vanmorgen de stembureaus opengegaan voor de tweede democratische verkiezingen in het land sinds het einde van de burgeroorlog. De huidige presidente, Nobelprijswinnares Ellen Johnson Sirleaf, krijgt het niet makkelijk. Er zijn maar liefst 15 tegenkandidaten, onder wie ook een populaire voetballer.

Voor Sirleaf zijn de verkiezingen in de eerste plaats een populariteitstest. De 72-jarige Sirleaf mag dan wel zeer populair zijn in het buitenland -getuige daarvan de Nobelprijs voor de Vrede die ze vorige week kreeg - in eigen land heeft ze het minder onder de markt.

De presidente slaagde erin de vrede te bewaren en de staatsschuld aanzienlijk te verminderen. En ook het imago van het door oorlog verscheurde land werd onder haar bewind een stuk positiever. Maar tegelijkertijd leven nog steeds bijna vier miljoen Liberianen in bittere armoede en de woede om de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk neemt toe.

Veel kiezers hebben hun hoop gericht op het duo Tubman en Weah. Winston Tubman studeerde net als Sirleaf in Harvard en is de favoriet van velen. Zijn running mate is George Weah, een oud-voetballer die ooit bij Chelsea en AC Milan speelde. Weah eindigde tweede in de presidentsverkiezingen van 2005.

De verkiezingen kunnen rekenen op zeer veel belangstelling. Nog voor het openen van de stembureaus stonden al overal lange rijen stemgerechtigden aan te schuiven. Velen onder hen zijn afgelopen nacht zelfs voor het stembureau blijven slapen.