"Regering zonder Vlaamse meerderheid is triestig"

De N-VA is niet opgetogen over het feit dat formateur Elio Di Rupo (PS) een regering wil vormen zonder Groen! en Ecolo. Niet uit sympathie voor de groene partijen, maar omdat de Vlaamse partijen in de te vormen regering geen meerderheid hebben in het parlement.

"De regering Di Rupo I wordt de eerste regering in de geschiedenis van België die men doelbewust maakt zonder een meerderheid aan Vlaamse kant, een triest dieptepunt", zo is te lezen in een persbericht van de N-VA. "Di Rupo I wordt dan ook een Vlaamse minderheidsregering, zonder democratische legitimiteit in Vlaanderen." Gisteren had N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake al laten weten dat hij liever een regering met Groen! zag dan zonder, zodat er aan Vlaamse kant nog een meerderheid zou zijn in de Kamer.

"Di Rupo I zal een regering worden die gesteund wordt door 50 van de 62 ofwel 80% van de Franstalige volksvertegenwoordigers. Aan Vlaamse kant zal deze regering amper de steun krijgen van 43 van de 88 ofwel 49% van de Vlaamse volksvertegenwoordigers."

"De Vlamingen zijn veruit in de meerderheid in dit land en betalen het leeuwendeel van alle belastingen, maar we worden straks wel opnieuw bestuurd door een regering die gedomineerd wordt door de Franstaligen. Ik dacht dat de Vlamingen een heel ander signaal gegeven hadden vorig jaar", zegt voorzitter Bart De Wever.

De N-VA stelt in het bericht ook dat de drie traditionele partijen die nu deel zullen uitmaken van de nieuwe regering, eerder hadden gezworen dat ze nooit in een regering zouden stappen zonder Vlaamse meerderheid. "Al in de verkiezingscampagne riep de N-VA alle Vlaamse partijen op om te beloven geen regering zonder Vlaamse meerderheid te maken. Toen zwoeren ze alle drie om dat nooit meer te doen." In het persbericht staan dan verschillende citaten van partijvoorzitters en ministers.

"Di Rupo I wordt aan Vlaamse kant een regering van de verliezende partijen. CD&V, Open VLD en SP.A kregen bij de verkiezingen van 2010 alle drie een stevige pandoering van de kiezer. Blijkbaar is men dat signaal van de kiezer intussen al vergeten. Het feit dat de drie traditionele partijen in Vlaanderen samen geen meerderheid meer halen, zou normaal gezien alle alarmbellen moeten doen rinkelen. In dit land negeert men dat signaal en bestuurt men gewoon voort", besluit Bart De Wever in het persbericht.

FDF: "De Vlamingen hebben hun wil weer opgedrongen"

Ook het FDF, ex-kartelpartner van de liberale MR, is niet tevreden over de coalitievorming. "De voorzitter van het FDF, Olivier Maingain, stelt vast dat de Vlaamse partijen opnieuw hun voorkeuren hebben opgelegd. "De groene familie heeft zijn stempel al niet kunnen drukken op de staatshervorming, ze moet er ook niet op hopen dat ze wel een invloed zou kunnen uitoefenen op sociale, economische en ecologische thema's."

Volgens het FDF is de echte reden waarom de groene partijen hebben deelgenomen aan de communautaire onderhandelingen, dat het een voorwaarde was om in de regionale regering en lokale besturen te mogen blijven zitten.

Meest gelezen