Hoe ouder het kind, hoe slechter de spelling

Studenten van 18 jaar oud maken veel meer schrijf- en spelfouten dan 12-jarige leerlingen. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen bij eerstejaars uit het hoger onderwijs en leerlingen uit het laatste jaar van het basisonderwijs. Het onderzoek staat in Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

De gemiddelde score van de eerstejaarsstudenten van het hoger onderwijs was 63,6 procent, terwijl de laatstejaarsleerlingen van het basisonderwijs gemiddeld 77 procent haalden op dezelfde test. De resultaten zijn des te opmerkelijker omdat het onderzoek gebeurde bij eerstejaarsstudenten die een lerarenopleiding volgen in een Antwerpse hogeschool, de toekomstige leerkrachten dus.

Volgens de onderzoekers scoren de studenten slechter dan de leerlingen omdat ze een laksere houding hebben en nonchalanter met spelling omgaan. Eens in het middelbaar onderwijs komen leerlingen ook in contact met sociale media (mail, chat, sms, ...) waarbij spelling niet prioritair is.

Daarbij komt volgens de onderzoekers dat leerkrachten in het middelbaar onderwijs minder nadruk leggen op een correcte spelling dan hun collega's in het lager onderwijs. Leerkrachten in het middelbaar onderwijs gaan er te veel van uit dat leerlingen de spelling wel beheersen, stellen de onderzoekers.

Meest gelezen