1 op de 6 gsm's besmet met gevaarlijke bacterie

Uit een onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat 1 op de 6 gsm-toestellen besmet is met de gevaarlijke E.coli-bacterie. Ook zitten er in een kwart van de gevallen stafylokokken die resistent zijn tegen antibiotica op het toestel. De oorzaak is een gebrekkige toilethygiëne.

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de London School of Hygiene & Tropical Medicine en het instituut Queen Mary van de University of London. De wetenschappers voerden het onderzoek uit in twaalf steden in het Verenigd Koninkrijk en namen bij 390 mensen stalen van hun gsm en hun handen.

In een kwart van de gevallen zitten er staffylokokken op het toestel die resistent zijn tegen antibiotica. In 1 op de 6 gevallen is er sprake van de nog gevaarlijkere E.coli-bacterie. Afgelopen zomer nog stierven tientallen mensen in Duitsland door een uitbraak van deze bacterie. De zogenoemde EHEC-bacterie, die daarvoor verantwoordelijk was, is een stam van de E.coli-bacterie.

De E.coli-bacterie is afkomstig van uitwerpselen. De oorzaak van de verontreiniging is dat veel mensen hun handen niet wassen na een bezoek aan het toilet. De onderzoekers raden dan ook aan om dat wel te doen en om je gsm-toestel regelmatig schoon te maken met een antibacteriële gel.