"Zware hypotheek wordt al te makkelijk toegekend"

Banken en makelaars geven te makkelijk zware hypotheekkredieten. Dat zegt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie stuurde een gezin met twee kinderen naar een 50-tal kantoren. 7 op de 10 vonden het haalbaar om hen elke maand 1.500 euro te laten afbetalen.

Het gezin met 2 kinderen moest doen alsof ze een huis wilden kopen van 275.000 euro, waarvoor ze 215.000 euro wilden lenen. Ze moesten naar de maandelijkse afbetaling vragen met inbegrip van de schuldsaldoverzekering en de woningverzekering.

Volgens Test-Aankoop kon het gezin een maandlast aan van maximaal 440 euro. 16 procent van de bezochte kantoren weigerde een lening toe te staan omdat het een te groot risico inhield voor het gezin. Van de kantoren die een lening wilden toestaan, vond ongeveer 70 procent een maandelijkse afbetaling tussen 1.500 en 1.600 euro haalbaar voor het gezin.

Nog volgens Test-Aankoop worden niet de juiste vragen gesteld om de kredietwaardigheid van de consument te bepalen. Meer dan de helft van de financiële  tussenpersonen (53%) informeerde niet naar de huidige maandelijkse lasten, zoals de huur. Zowat 3 op de 5 (61%) waren niet in geïnteresseerd hoeveel het gezin nu gemiddeld per maand kon sparen. En 2 tussenpersonen vroegen zelfs niet naar het maandelijkse inkomen.

Test-Aankoop wil nu dat er een wettelijk systeem komt om de maximale afbetaling per maand te bepalen. De organisatie vraagt ook concrete sancties voor kredietgevers die zich niet aan de regels houden.