Antwerpse allochtonen stemmen massaal links

De allochtone gemeenschap in Antwerpen is van plan om bij de volgende gemeenteraads- verkiezingen massaal links te stemmen. Dat blijkt althans uit een peiling in opdracht van Gazet van Antwerpen. 65 procent van de stemgerechtigde allochtonen uit de peiling wil op een linkse partij stemmen.

Rechtse partijen kunnen de Antwerpse allochtonen maar matig bekoren, blijkt uit de peiling. De allochtone kiezers die werden bevraagd, zijn van plan om vooral op linkse partijen te stemmen. De vier linkse partijen SP.A, Groen!, PVDA+ en Rood! kapen samen 65,6 procent van de stemmen weg.

De SP.A van burgemeester Patrick Janssens ligt het best in de markt bij de Antwerpse allochtonen. 36,6 procent is van plan om voor de SP.A te stemmen. Groen! bekoort 21,9 procent van de allochtone kiezers. PVDA+ en Rood! - de splinterpartij van de SP.A - behalen elk ongeveer 3 à 4 procent.

De rechtse partijen doen het minder goed dan de SP.A en Groen!. Vlaams Belang haalt nog het beste resultaat, zo'n 12 procent, de N-VA een kleine 10 procent. Open VLD en CD&V scoren minder goed, met respectievelijk 8 en 4,5 procent. Een opvallend resultaat uit de peiling is de populariteit van ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD). Mocht zij naar Antwerpen verhuizen, dan zou ze op een dikke 33 procent van de Antwerpse allochtone kiezers kunnen rekenen.

De burgemeesterkeuze verschilt ook duidelijk van die van het volledige Antwerpse kiespubliek. Vorige week bleek uit een andere peiling dat Janssens en Bart De Wever (N-VA) zowat nek aan nek stonden in de strijd om de sjerp. Bij de allochtone kiezers is de voorkeur veel duidelijker. 46 procent kiest voor Janssens, 17,5 procent kiest voor De Wever.

De peiling van Gazet van Antwerpen werd uitgevoerd door het bureau Dedicated Research. Ze werd afgenomen onder 400 allochtone Antwerpenaars met stemgerechtigde leeftijd, tussen 7 en 12 oktober 2011. De respondenten werden willekeurig geselecteerd uit de telefoongids van Antwerpen. Volgens Gazet van Antwerpen is de bevraging representatief naar leeftijd, geslacht en beroepsactiviteit en is er een foutenmarge van zo'n 5 procent.

lees ook