Bani Walid in handen van Libische Overgangsraad

In Libië melden de troepen van de Nationale Overgangsraad dat ze Bani Walid hebben ingenomen. Dat was een van de laatste bolwerken van de aanhangers van Moe'ammar al-Khaddafi. Intussen worden in Tripoli de muren afgebroken van het Bab al-Azizya-complex van Khaddafi.
Troepen van de Overgangsraad vieren de inname van Bani Walid

De gevechten rond Bani Walid lagen sinds een week stil, nadat de voormalige rebellen door een gebrek aan communicatie en coördinatie de controle over de luchthaven van de oase verloren waren. Sindsdien hadden ze zich gehergroepeerd en nu weer opnieuw de aanval ingezet.

En dat lijkt ook de beslissende aanval te zijn geweest. Volgens een commandant van de Overgangsraad hebben zijn manschappen 95 procent van de stad in handen. In het centrum hebben ze de rebellenvlag gehesen. Op enkele plaatsen bieden de Khaddafi-getrouwen wel nog weerstand.

Dat is ook het geval in Sirte, de geboortestad van Khaddafi en nu het enige overblijvende bolwerk van zijn aanhangers. Er wordt al meer dan een maand strijd geleverd.

Intussen zijn troepen van de Nationale Overgangsraad in Tripoli begonnen met het afbreken van de groene muren rond het Bab al-Aziziya-complex (kleine foto). Dat uitgebreide gebouwencomplex, dat wel wat weg had van een burcht, is voor veel Libiërs een symbool van de onderdrukking onder Khaddafi. Het werd omgeven door een muur met prikkeldraad, en die is men nu aan het afbreken.

Dood van Khamis bevestigd

Een tv-zender die aanleunt bij Khaddafi, heeft de dood bevestigd van Khamis Khaddafi, de jongste zoon van de verdreven Libische leider. De dood van Khamis werd in augustus reeds bekendgemaakt door de Nationale Overgangsraad, maar werd al verschillende keren ontkend door het verdreven regime.

De tv-zender Arraï heeft gisteravond bevestigd dat de jongste zoon van Khaddafi op 29 augustus in Tarhouna, zo'n 80 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, al "strijdend tegen de vijanden van het vaderland" gedood werd. Het is de eerste keer dat pro-Khaddafi media de dood van Khamis bevestigen. Khamis Khaddafi stond aan het hoofd van een elite-eenheid van het Libische leger.