Boualem Sansal wint Vredesprijs in Frankfurt

De Algerijnse schrijver Boualem Sansal (62) heeft in Frankfurt tijdens de Buchmesse de Vredesprijs in ontvangst genomen. Hij hoopt dat zijn prijs een aanmoediging zal zijn voor de mensen uit zijn regio die zichzelf proberen te bevrijden van vreselijke dictaturen.
Buoalem Sansal, rechts achter hem zijn echtgenote Naziha.

Sansal schrijft in het Frans over het moslimfundamentalisme in zijn land. In Algerije zijn zijn boeken verboden. Gottfried Honnelfelder (uiterst rechts op foto), de voorzitter van de Buchmesse, gaf hem de prijs voor zijn strijd "voor de vrijheid van woord, cultuur en religie" in zijn land. Sansal hoopt dat zijn droom van een vrij en democratisch Algerije mag uitkomen.

Zijn boek "Le village de l'Allemand" is een verhaal met parallellen tussen het nazisme en het moslimfundamentalisme. Sansal krijgt een geldprijs van 25.000 euro. Eerder kregen ook schrijvers als Orhan Pamuk en David Grossmann de Vredesprijs al.