Esther Verhoef wint NS Publieksprijs met "Déjà vu"

De Nederlandse schrijfster Esther Verhoef heeft met haar thriller "Déjà vu" de NS Publieksprijs 2011 gewonnen. Verhoef stond samen met David Van Reybrouck ("Congo") en vier andere Nederlandse auteurs op de shortlist. De laureaat van de boekenprijs werd gekozen door lezers via het internet en een jury van 300 boekenliefhebbers.

Esther Verhoef kreeg de NS Publieksprijs uit handen van Simone van der Vlugt, die de prijs vorig jaar won met haar roman "Op klaarlichte dag". Aan de onderscheiding is een geldprijs van 7.500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een treinabonnement van de NS (Nederlandse Spoorwegen) verbonden.

Esther Verhoef (43) brak  in 2003 door als thrillerauteur met haar debuut "Onrust". Daarvoor schreef  ze niet zonder succes informatieve boeken over huisdieren, waarvan er wereldwijd ongeveer 8 miljoen stuks over de toonbank gingen. Na "Onrust" gooide ze hoge ogen met boeken als "Rendez-vous", "Close-up" en "Alles te verliezen".

In "Déjà vu" vertelt ze het verhaal van een jonge vrouw die haar vriendin opzoekt in Frankrijk. Wanneer ze aankomt in een verlaten gehucht, treft ze enkel een verlaten huis aan. Terwijl de vriendin maar niet komt opdagen, gebeuren er rare dingen in het dorp.

David Van Reybrouck kon met "Congo" de eerste Belgische laureaat worden van de Nederlandse NS Publieksprijs. Hij moest net als Peter Buwalda ("Bonita Avenue"), Arthur Japin ("Vaslav"), Dick Swaab ("Wij zijn ons brein") en Herman Koch ("Zomerhuis met zwembad") genoegen nemen met een plaats op de shortlist van de onderscheiding.