Europese Commissie keurt nationalisering Dexia goed

De Europese Commissie geeft voorlopig groen licht aan de nationalisering van Dexia Bank België. De operatie, waarbij de federale overheid de bank voor 4 miljard euro overnam van de Dexia-groep, was volgens de Commissie "noodzakelijk om de financiële stabiliteit te vrijwaren".

Slechts zeven dagen na de redding van Dexia Bank is de Commissie naar eigen zeggen nog niet in staat om definitief vast te stellen of de regeling in overeenstemming is met de Europese regels voor staatssteun. Ze opent daarom een onderzoek ten gronde.

In 2008 deed ze hetzelfde toen België, Frankrijk en Luxemburg Dexia een eerste keer te hulp schoten. Ook net als toen vraagt de Commissie dat er een herstructureringsplan wordt uitgetekend. Ons land krijgt zes maanden de tijd om Dexia Bank België te hertekenen.

"Wat we vandaag beslist hebben, moet je eigenlijk zo zien: we zeggen ja tegen de staatssteun voor Dexia Bank, maar op voorwaarde dat de bank geherstructureerd wordt", legt een woordvoerster van Europees commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia uit.