Gemeentelijke Holding koopt tijd tot zaterdag

De Gemeentelijke Holding legt voorlopig de boeken nog niet neer. De raad van bestuur heeft de beslissing uitgesteld tot zaterdag en zoekt intussen uit of een vereffening van de Holding nog mogelijk is.
Francis Vermeiren, voorzitter van de raad van bestuur (links)

De raad van bestuur van de Gemeentelijke Holding zat vandaag de hele dag bijeen. Op een persconferentie vanavond werd bekendgemaakt dat het faillissement voorlopig niet wordt aangevraagd. De beslissende dag is opgeschoven naar zaterdag.

De bekendmaking betekent niet dat de Holding de meest dringende leningen toch kan terugbetalen. Er blijkt -zo heeft juridisch advies duidelijk gemaakt- een marge van 5 dagen om een aantal kortlopende leningen terug te betalen. De terugbetaling van die leningen is nu dus opgeschort tot zaterdag. Als er tegen dan geen oplossing is, moet de Holding alsnog het faillissement aanvragen.

De vraag is uiteraard of het probleem er anders zal uitzien na 5 dagen. Francis Vermeiren, de voorzitter van de raad van bestuur, heeft er nog hoop op. “Iedereen geeft de voorkeur aan een vereffening, “een zachte landing”, wij ook. En wij doen dus een ultieme poging om alle partijen opnieuw rond de tafel te brengen en te kijken of die zachte landing mogelijk is", zegt hij.

Tegen zaterdag moet dus blijken of de federale regering, de gewestregeringen en eventueel andere schuldeisers de Holding tijdelijk uit de nood willen helpen. Als de betrokken partijen een regeling treffen om het failissement te vermijden en een  vereffening mogelijk te maken, moet die goedgekeurd worden op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Die zou dan op 7 december plaatsvinden. Volgens een bestuurder heeft de groep maximaal 194 miljoen euro nodig om die datum te halen.

Fouten heeft de Gemeentelijke Holding volgens de toplui niet gemaakt. "We zijn een slachtoffer van de financiële toestand", klonk het. Er werd uiteraard verwezen naar de liquiditeitsproblemen van Dexia die tot de ontmanteling van die groep hebben geleid. De Gemeentelijke Holding is nu aandeelhouder van wat overblijft van de financiële groep. Het gaat dan om de "bad bank".

Vlaamse regering zat vanochtend bijeen

De Vlaamse regering heeft vanochtend samengezeten over de Gemeentelijke Holding. Er was ook overleg met Waals minister-president Rudy Demotte (PS) en diens Brusselse collega Charles Picqué (PS). 

Er was haast bij want de vrees bestond dat de G-Holding vandaag nog over de kop zou gaan. Zo moest er een lening van 5 miljoen euro worden terugbetaald aan de Nationale Loterij. Dat geld is er niet en de gewesten vroegen de Nationale Loterij om die betaling uit te stellen. De Nationale Loterij is de bevoegdheid van federaal minister van Financiën Didier Reynders (MR). 

Als Reynders (foto) de aflossing van die lening uitstelt, zou de Brusselse regering hetzelfde doen met een lening van 30 miljoen euro van de Gemeentelijke Holding die morgen vervalt. De holding krijgt dan wat tijd om een echte oplossing te vinden. Woensdag vervalt dan weer een lening van 17 miljoen euro, opnieuw aan de Nationale Loterij. Uiteindelijk bleek er echter nog een marge van 5 dagen, waardoor de terugbetaling is opgeschort.

Bitsige gesprekken met de gewesten

Al sinds vorige week wordt er druk vergaderd tussen de Gemeentelijke Holding, de drie gewesten en de federale regering. In het weekend kwam het zelfs tot een erg bitsige botsing tussen de gewesten en de regering-Leterme.

Gisterenmiddag kondigde de Waalse minister-president Rudy Demotte (PS) aan dat een compromis mogelijk was. Maar na een bijeenkomst van het kernkabinet liet premier Yves Leterme (CD&V) verstaan dat het federale voorstel van vrijdag gehandhaafd blijft. 

Het gaat niet over de redding van de holding, maar over hoe de factuur daarvan verdeeld zal worden. Er is namelijk een gat van 900 miljoen euro bij de holding. De federale regering wil dat de waarborg van de drie gewesten (450 miljoen) gebruikt wordt en dan 50% van wat overblijft (225 miljoen euro) op tafel leggen.

Dat voorstel, dat dus eerder verworpen was door de gewesten, is overgemaakt aan de Gemeentelijke Holding zelf en aan de minister-presidenten van de gewesten.

Bij een faillissement zouden de interessante belangen van de G-Holding in vastgoedgroepen (Cofinimmo, Montea en Banimmo), infrastructuur zoals het hoogspanningsnet Elia of energiebedrijven zoals Electrawinds en Enfinity voor "koopjesprijzen" van de hand gaan. Bij een vereffening hopen de gewesten op een geleidelijke verkoop en dan mogelijk betere prijzen.

Spel met enkel verliezers?

De gemeenten, provincies, gewesten en federale regering zijn nu verwikkeld in een pokerspel om de Gemeentelijke Holding. Bij een faillissement zouden ze evenwel allemaal verliezen en zouden een aantal gemeenten financieel in de problemen kunnen komen.

Zo hebben de gemeenten in 2009 fors wat extra kapitaal in de G-Holding gestopt. Daartoe zijn ze leningen aangegaan, want er werden toen flinke dividenden verwacht. Die zijn er nu niet en bovendien lijkt die investering verloren. Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen smaakt die opdoffer erg zuur en zouden sommige gemeenten over de kop kunnen gaan.

Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben samen voor 450 miljoen garanties gegeven en nog eens voor 120 miljoen euro kortetermijnkredieten. Het aandeel van de Vlaamse regering daarin is 220 miljoen euro en dat is net iets minder dan de extra beleidsruimte die ze voor volgend jaar had ingepland in de begroting. Geen beleid dus en bovendien zou de gunstige AAA-kredietrating van Vlaanderen in het bedrang kunnen komen. De drie gewesten hebben overigens ook via hun belang van 5,7% in Dexia ook al veel geld verloren.

Ook de federale regering (ook 5,7% in Dexia) kan geld verliezen, want de Gemeentelijke Holding heeft een schuld van iets meer dan 1 miljard euro bij Dexia Bank België, vorige week voor 4 miljard euro overgenomen door de federale overheid. Ook dat geld wordt geleend, al brengt die bank wel geld op.