L'Oréal-miljardaire onder bescherming dochter

In Frankrijk heeft een rechtbank de 89-miljardaire Liliane Bettencourt onder de juridische bescherming van haar dochter en haar kleinkinderen gesteld. De vrouw is het daar evenwel niet mee eens.

De zaak sleept al een tijdje aan, maar eerder hadden gerechtsdokters getuigd dat de nu 89-jarige vrouw lijdt aan "een relatief zware vorm" van dementie en aan de ziekte van Alzheimer. Daardoor zou haar geheugen zijn aangetast.

De zaak was aangespannen door de dochter en de kleinkinderen van Bettencourt, maar de miljardaire heeft zich altijd fors verzet tegen de beslissing. De erfgenamen waren het al langer oneens met beslissingen van Bettencourt bij het cosmeticaconcern L'Oréal, een van de grote namen in die sector.

Liliane Bettencourt zou een vermogen van meer dan 20 miljard euro hebben.

De geur van L'Oréal

Auréale (later L'Oréal) werd in 1907 opgericht door de chemicus Eugène Schueller, maar het is onder zijn dochter Liliane Bettencourt dat de groep sinds 1957 is uitgegroeid tot het grootste cosmeticaconcern ter wereld. Bettencourt zelf bezit nog 30,9% van de aandelen tegenover 29,7% voor de Zwitserse voedinggroep Nestlé. De rest zit op de beurs. Het bedrijf heeft een waarde van 24 miljard euro.

Bij de bekende merken zitten onder meer Garnier, Maybelline New York, Kérastase, Lancôme, Diesel, Cacharel, Yves Saint Laurent en The Body Shop.