Onderhandelaars zoeken naar 10 miljard euro

Formateur Elio Di Rupo en de onderhandelaars van CD&V, SP.A, Open VLD, PS, MR en CDH onderhandelen over de begroting. Ze moeten op zoek naar zo'n 10 miljard euro om de begroting voor volgend jaar op te stellen met een gepland tekort van 2,8 procent. Premier Yves Leterme (CD&V) gaf hen vanavond een stand van zaken.

De vergadering moest eigenlijk vorige vrijdag plaatsvinden, maar is uitgesteld door de geboorte van het zoontje van Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. Net als na de geboorte van de dochter van CD&V-voorzitter Wouter Beke arriveerde de formateur met een geschenk: een thermometer en een lamp.

De deelnemers aan de gesprekken zijn enigszins uitgedund, nu Groen! en Ecolo uit de onderhandelingen zijn geweerd. Er schuiven ook twee vrouwen minder aan: SP.A-voorzitter Bruno Tobback neemt het over van zijn voorgangster Caroline Gennez en bij CDH komt kersvers voorzitter Benoît Lutgen in de plaats van Joelle Milquet.

Hoe dan ook zitten er drastische besparingen aan te komen. Zo zal er wellicht gesnoeid worden in de gezondheidszorg en zullen ambtenaren in de toekomst beperkt worden vervangen.

"10 miljard, dat is 1.000 euro per Belg", rekent CD&V-voorzitter Wouter Beke voor. "Dat is niet te doen op een manier dat niemand iets zal voelen. Belangrijk is dat het consumentenvertrouwen niet wordt geschaad en dat de economische ontwikkeling niet wordt gefnuikt."

"Ik hoop dat iedereen inziet dat de situatie zeer ernstig is, dat het snel moet gaan en vooral grondig moet zijn", waarschuwt Open VLD-voorzitter Alexander De Croo. "Diegene die denkt dat je een inspanning van 10 miljard kunt doen zonder dat men het voelt, die vertelt fabeltjes."

SP.A-voorzitter Bruno Tobback legt enkele sociale accenten. "Ik denk dat deze regering ervoor moet zorgen dat werken altijd meer opbrengt dan niet werken, dat we kunnen investeren in de toekomst - bijvoorbeeld in een beter pensioen - en dat we garanderen dat er geen maatregelen komen die armoede en ongelijkheid doen toenemen."

Aangenomen wordt dat de onderhandelingen zo'n 2 à 3 weken zullen duren.

Premier Leterme geeft een stand van zaken

De onderhandelaars hebben vanavond samengezeten met ontslagnemend premier Yves Leterme en diens collega's van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) en Melchior Wathelet (CDH). Ze kregen van hen een nauwkeurige stand van zaken van de sociaal-economische en budgettaire toestand van het land.

Leterme raadde de onderhandelaars aan om de saneringinspanningen door te zetten. Hij meent dat de onderhandelaars best een bijkomende inspanning leveren om de schuldgraad, de totale schuld van de federale overheid in verhouding met het bruto binnenlands product, sterker te doen dalen.

Nu bedraagt de schuldgraad 97,5 à 98 procent van het bbp, de overname van Dexia Bank België door de overheid meegerekend. Volgens een "spontane" evolutie zou die tegen 2014 tot ongeveer 92,5 procent dalen. "Ik suggereer een bijzondere extra inspanning om die schuldgraad tot onder de 90 procent te doen dalen", aldus de premier.

Leterme, Wathelet en Vanhengel deden de onderhandelaars nog een aantal voorstellen van maatregelen voor de zoektocht naar 10 miljard euro, de inspanning die de toekomstige regering moet leveren om het begrotingstekort volgend jaar tot 2,8 procent van het bbp te doen dalen.